شناخت عفونت های واژن
از آنجا که عفونت های واژن بر باروری خانم ها و همچنین بر پیامدهای بارداری تاثیر شایان توجهی دارد در مبحث ناباروری باید مورد توجه قرار گیرد
لذا تشخیص و مدیریت عفونت های واژن می تواند عواقب و پیامدهای ناشی از آن را کاهش داده یا به طور کل ازبین ببرد.
انواع عفونت های واژن
بر حسب روزهای سیکل عادت ماهانه ترشحات واژن از نظر غلظت و میرانش تغییراتی می کند .معمولا در نیمه اول سیکل که فاز فولیکولار هست ترشحات رقیق تر و هر چه به زمان تخمک گذاری نزدیک تر میشویم میزان این ترشحات بیشتر و حالت کشانی پیدا میکند و در فاز لوتئال تحت ترشح هورمون پروژسترون ترشحات مقدارش کمتر و غلیظ تر میشود.
این ترشحات بطور طبیعی در هر سیکل وجود دارد و تکرار میشود.اما اگر این ترشحات بی رنگ و یا شیری رنگ تبدیل به ترشحات بودار و رنگی شود باید از نظر عفونت تحت بررسی و درمان قرار گیرند.
معمولا در دوره حاملگی ، شیردهی و نزدیکی جنسی این ترشحات بیشتر میشوندچون این ترشحات تحت تاثیر هورمونها قرار میگیرند.
منشاء ترشحات غدد اسکن ،بارتولن،غدد سباسه و سلولهای دیواره واژن هستند.
به باکتری هایی که به طور طبیعی در واژن زندگی میکنند فلور واژن گفته میشود.فلور واژن اولین سد دفاعی در برابر عفونتهای ادراری تناسلی میباشد.
شایعترین فلور طبیعی واژن ،لاکتوباسیل است.
لاکتوباسیل ها اسید لاکتیک تولید میکنند که phطبیعی واژن را بین ۳/۸ تا ۴/۵ نگه میداردو مانع اتصال باکتری ها به سلولهای اپی تلیوم واژن میشوند.
این محیط اسیدی ملایم به حفاظت واژن در برابر عفونت های واژن کمک میکند .استروژن رشد لاکتوباسیل ها را افزایش میدهد.لذا کسانی که اختلال در ترشح استروژن دارند مستعد عفونت های واژن تناسلی هستند.تقریبا تمام زنان در طول بارداری ترشحات زیادی از واژن دارند که یک امر کاملا طبیعی است اما تغییر رنگ و بوی ترشحات ،التهاب ناحیه تناسلی ،خارش و سوزش واژن غیرطبیعی،میباشد.در نیمه دوم بارداری این عفونت های واژن شایع تر است.اگر چه عفونت های واژن به راحتی درمان میشوند ،ولی در دوران بارداری این عفونت ها را باید جدی گرفت.چون باعث اختلال در بارداری و ایجاد بیماری برای جنین میشود.
شایعترین مشکل در زنان واژینیت است.یک اختلال التهابی واژن که به دو گروه واژینیت عفونی و واژینیت غیر عفونی دسته بندی میشود.
واژینیت غیر عفونی
معمولا به دلایل زیر به وجود میاید :
واژینیت عفونی:
که در اثر غلبه میکروارگانیسم ها بر فلور طبیعی واژن به وجود می ایند. سه نوع شایع آن عبارتند از :
واژینیت باکتریایی شایعترین علت واژینیت در دوران باروری میباشد.
شایعترین عامل آن گاردنلا است لذا به این واژینیت، واژینیت گاردنلایییا واژینیت غیراختصاصی هم گفته میشود.تغییر در فلور طبیعی واژن سبب از بین رفتن لاکتوباسیل ها و رشد بیشتر باکتری های بی هوازی،می شود.واژینیت باکتریال عود کننده هست .در ۱۵ تا ۲۰ درصد خانمها دیده میشود که در ۱ تا ۲ درصد اصلا علایمی دیده نمیشود و فقط در معاینه قابل تشخیص هستند.در ۱۰تا ۳۰ درصد خانمهای باردار واژینیت باکتریال وجود دارد و متاسفانه واژینوز باکتریایی با سقط خودبخود،زایمان زودرس ،پارگی پرده های جنینی،کوریو آمنیوتیت و عفونت مایع آمنیوتیک همراه است .
قلیایی شدن واژن در اثر مقاربت متعدد یا استفاده مکرر از دوشهای واژینال
تشخیص واژینیت باکتریال :
معیار ام سل که چهار معیار است و اگر از این چهار معیار سه معیار را فرد داشته باشد تشخیص واژینیت باکتریال میدهند .
۱.ترشحات سفید تا خاکستری که دیواره واژن را به طور کامل گرفته باشد.
۲.pH بالای ۴/۵ واژن
۳.تست wHIFF مثبت
۴.دیده شدن cLUE cELL ها در اسمیر مرطوب
عامل ایجاد کننده این عفونت یک انگل تاژکدار به نام تریکوموناس است .
اعلب بدون علامت است .
از طریق جنسی،منتقل میشود
علایم غالبا بلافاصله بعد از شروع خونریزی قاعدگی به اوج خود میرسد .
اغلب اوقات (۶۰درصد موارد) با واژینوز باکتریال همراه است.
انتقال تریکوموناس به نوزاد از طریق تماس مستقیم در کانال زایمان نادر است اما ممکن است منجر به عفونت تنفسی یا تناسلی نوزاد شود.
برخی از مطالعات عفونت تریکومونایی را با زایمان زودرس ، P PROM,و نوزادان کوچک برای سن حاملگی مرتبط کرده اند.
با شروع خونریزی قاعدگی علایم به اوج خودش میرسد چون خون در واژن pHواژن را به سمت قلیایی میبرد .
عوامل خطر:
تشخیص واژینیت تریکومونایی
عفونت کاندیدیایی واژن از،شایع ترین عفونت های واژن و دستگاه تناسلی میباشد .
ارتباط بین کاندیدیاز با پیامدهای بارداری قوی نیست.برخی از محققان بیان کردند کاندیدیازیس میتواند عامل سقط جنین،کوریوآمنیونیت کاندیدایی ،زایمان زودرس باشد .بنابراین درمان کاندیدیاز بدون علامت ممکن است این عوارض را کاهش دهد.
عوامل ایجاد کننده عفونت کاندیدیایی:
علایم قبل از آغاز خونریزی قاعدگی شروع میشوند.ترشحات آبکی تا غلیظ دلمه ای ترشحات سفید در قسمت فوقانی واژن حتی بدون خروج ترشحات قرمزی با حدود مشخص ولو-ادم ولو-کاهش پوسته ریزی و ایجاد سقاق در ولو با ترشحات چسبناک از علل بسیار مهم در بروز ناباروری،ابتلا به عفونت های واژن یا دستگاه تناسلی است که میزان زیادی در بروز ان نقش دارند.
خانم هابیش از مردان در معرض ابتلا به عفونت هستند .
شنبه تا چهارشنبه: صبح و بعدازظهر
پنج شنبه: صبح